Статии

Защо е важно да умеем да управляваме времето си

23.10.2011 г.

В съвременния бизнес все повече мениджъри и служители страдат от синдрома на „Хроничен недостиг на време в ежедневието”. Това се дължи най-често на множеството рутинни дейности, които трябва да извършват, съчетани с постоянно възникващите неочаквани задачи. Работейки под голямо напрежение и претовареност, повечето хора не се замислят на какъв огромен стрес са подложени. Години наред те продължават да работят при тези условия, без да потърсят начин за промяна.

В по-голямата част от фирмите, работещи на българския пазар, се считa за нормална практика оставането в офиса след работно време и работа през уикендите. Това води до натрупване на сериозна преумора у мениджърите и служителите. Резултатът е, че вследствие на намалената си ефективност те успяват да свършат не повече, а по-малко работа. Извънредните работни часове често водят до възникване на проблеми в личния живот. Родителите не успяват да отделят достатъчно време за децата си. Възникват конфликти с близките хора и приятелите и т.н.

Работата под постоянен стрес и напрежение сериозно влошава здравословното състояние. Човек не се замисля върху проблемите, които се трупат в организма му под натиска на напрегнатото ежедневие. Идва момент, когато те се проявяват неочаквано под формата на някакво сериозно заболяване – инфаркт, диабет, язва и др. За съжаление последствията от тези болести често са необратими. Една поговорка казва: „Който не може да отдели време за здравето си, ще бъде принуден да намери време за болестите си.” Най-доброто решение е да не допуснем да възникват подобни проблеми като елиминираме причините за тях чрез целенасочено управление на времето. Управлението на времето е изключително популярно в света от няколко десетилетия насам. Проучванията сочат, че то помага на мениджърите и служителите да повишат значително ефективността в работата си, да изпълняват успешно и в срок задачите си, и да поддържат добър баланс между работа и личен живот.

Автор: Виктор Врански